A Ving Tsun Kung Fu rövid bemutatása

A Ving Tsun az egyik legismertebb és elismertebb kínai harcművészeti irányzat, amelynek ősi gyökerei a legendás Shaolin kolostorig nyúlnak vissza. A modern kor változásaihoz alakulva sokrétű tartalmat ad követői számára, a sportmozgás szerepén kívül hozzájárul a hatékony önvédelmi készségszint elsajátításához, az önbizalom növekedéséhez és ezzel együtt a személyiség kedvező fejlődéséhez. Szellemi – ideológiai háttere révén kiváló eszköz a mindennapi élet konfliktusainak kezelésében.

Mozgásanya egyszerű, bárki számára könnyen elsajátítható, életkortól függetlenül.

Technikai repertoárja három pusztakezes, egy eszközös (fabábu) és két fegyveres (hosszú bot és páros kés) formagyakorlatban kerül elsajátításra. Jellegzetes gyakorlata az ún. Tapadós Kéz, ami a stílus védjegyének számít, és a támadó és védekező reflexek csiszolását szolgálja.

A kezdő szinten az alapok tökéletes elsajátítása a legfontosabb, majd a későbbiek folyamán a haladók számára ezek univerzális felhasználására kerül sor a gyakorló küzdelmek (sparring) során.

Az edzést kiegészítik különböző eszközös – pontkesztyű, rúgópajzs, gyorslabda, zsákolás, ugrókötél – gyakorlatok, amelyek a sokrétű, komplex képzést hivatottak elősegíteni. A foglalkozásokat mindig erősítő és nyújtó gyakorlatok zárják.

Széles körben csak 1950-től vált smertté, amikor a stílus Nagymestere, Yip Man nyilvánosan oktatni kezdte Hong Kong-ban. A ’70-es évektől nagy érdeklődés mutatkozik a Ving Tsun Kung Fu iránt, ami ma is tart, ez a világsztár Bruce Lee filmjeinek betudható, aki maga is Yip Man és Wong Shun Leung tanítványa és a Ving Tsun stílus gyakorlója volt, 20 éven keresztül. A Yip Mant követő időszak, a 70-80-90-es évek legnagyobb mestere Wong Shun Leung volt, aki versenyzői pályafutása során 60 győztes mérkőzést vívott különböző stílusok ellen, ezzel megalapozva a Ving Tsun világhírét. Európában Philipp Bayer nevéhez fűződik a Ving Tsun oktatása, ő 14 éven keresztül tanult Hong Kongban Wong Nagymestertől. Az érdeklődőknek 1983-tól van lehetőségük az általa alapított nemzetközi szervezetben – Ving Tsun Kung Fu Association Europe – elsajátítani ezt a kínai harcművészeti irányzatot. Mára gyakorlatilag az európai kontinens minden országában és az USA-ban is jelen vannak az Egyesület érdekképviseletei. Magyarországon 1998-tól Philipp Bayer Mester közvetlen tanítványa, Czakó Norbert oktatja a WSL-Ving Tsun Kung Fut.

Ahogy anno Yip Man és Wong Shun Leung hong kongi iskolájában sem volt soha, így a Philipp Bayer Ving Tsun rendszerben sincsen fokozatrendszer, nincsenek övek, sem pedig minősítő vizsgák. Nincsen drága, kötelező uniformis, mindenki abban edz, ami számára kényelmes. A képességek és készségek egyénre szabottan fejlődnek, a Kung Fu speciális, individuális oktatási módszertanja által.

Ving Tsun családfa

A Ving Tsun Kung Fu mestereinek leszármazási vonaláról, az ún. családfáról csupán a modern kortól, a 19. század közepétől vannak biztos információink. Az ezt megelőző időszak, a Vörös Bárka revolucionistáinak tettei és az őket megelőző Öt Öreg mester történetei a legendák ködébe vesznek. Ebből az időszakból nincsenek igazán megbízható, korrekt információink, ezért nem térünk ki rá.

Dr. Leung Jan

Chan Wah Sun

Yip Man

Wong Shun Leung

Philipp Bayer

Czakó Norbert